Ruuan happo-emästasapaino auttaa säilyttämään luuntiheyttä

Liiallinen valkuaisen ja viljojen syönti saattaa happamoittaa ikääntyvien ihmisten elimistöä ja haurastuttaa luita. Kasvisten ja hedelmien syönti puolestaan lisää elimistöön emästä, neutraloi happamuutta ja voi auttaa ehkäisemään luukatoa, todettiin Tufts-yliopiston tutkimuksessa.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä julkaistu kaksoissokkotutkimus vertasi emäksistä natrium- tai kaliumbikarbonaattilisää syövien 78:n yli 50-vuotiaan miehen ja naisen testiryhmää 84 henkilön kontrolliryhmään, joka söi ja liikkui tottumustensa mukaan. Kaikki koehenkilöt saivat saman määrän kalsium- ja D-vitamiinilisää. Kolmen kuukauden tutkimusjakson jälkeen testiryhmä eritti virtsaansa vähemmän kalsiumia kuin kontrolliryhmä.

Ruuansulatuksessa valkuainen ja viljat pilkkoutuvat happamiksi yhdisteiksi, kun taas kasvikset ja hedelmät emäksisiksi hajoamistuotteiksi. Testiryhmän syömä määrä bikarbonaattia vastasi yhdeksän päivittäisen kasvis- tai hedelmäannoksen bikarbonaattipitoisuutta. Yksi annos on noin kourallinen.

Tutkijoiden mukaan hedelmät ja vihannekset ruokavaliossa ovat edullinen ja turvallinen tapa ehkäistä ikääntyvän elimistön happamoitumista ja ylläpitää tukirangan terveyttä.

Lähde

1 kommentti:

Butterfly kirjoitti...

hei!
mielenkiintoista, että tästä on tehty tutkimusta. olen aiheesta kuullut ennenkin ja onhan olemassa kaikenlaisia happo-emäs tasapainoon perustuvia dieettejä, mutta että nyt tiedekin on todennut tutkimusten myötä näin suuren vaikutuksen. hienoa!

tuota jäin vain miettimään, että kasvikset ja hedelmät nostavat emäksisyyttä. kuuluuko kasvisten joukkoon myös juurekset kuten peruna ja porkkana (keitettynä), jotka siis sisältävät paljon tärkkelystä? vai puhutaankö tässä tapauksessa vain raaoista vihanneksista kuten esim. kaalit, salaatti, kurkku, porkkana, sipuli, kurpitsa yms?

olisi mukava tietää tästä enemmänkin. ymmärtää, mitkä ruoka-aineet tarkkaan ottaen lisäävät elimistön emäksisyyttä.

ps. kiitos blogistasi! luen suurella mielenkiinnolla. olen erityisen kiinnostunut ravitsemuksesta ja tulevaisuudessa, jos nyt lääkikseen pääsen, toivoisin voivani jollain tavalla hoitaa ihmisiä nimenomaan ruokavalion avulla!