Ruokapakkaukset voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan arkipäivän tuotteissa laajalti käytettävät perfluoroidut (PFC) kemikaalit voivat vaikuttaa haitallisesti naisen hedelmällisyyteen.

Tutkimuksessa 1 240 naista jaettiin heidän verensä kemikaalipitoisuuksien mukaan neljään ryhmään. Raskauden aikana heiltä kysyttiin, kauanko he olivat yrittäneet saada lasta. Huomattiin, että pahiten PFC-kemikaaleille altistuneet naiset kärsivät muita selvästi enemmän yli vuoden kestäneestä lapsettomuudesta ja epäsäännöllisistä kuukautisista.

Kemikaaleja käytetään muun muassa ruokapakkauksissa, matoissa ja hygieniatuotteissa, kuten hammaslangassa. BBC Newsin mukaan PFC:t ovat teollisuudessa hyödyllisiä niiden kuumuudenkestävyyden sekä veden- ja öljynhylkimisominaisuuksien vuoksi. PFC-kemikaalit ovat lisäksi erittäin pitkäikäisiä, ja niiden poistuminen ihmiskehosta saattaa viedä kymmeniä vuosia.

Vaikka kemikaalit ovat arkielämässä hyvin tavallisia, niiden on suurina annoksina todettu aiheuttavan eläimille sisäelinvaurioita ja syöpää. Suuri kohu PFC:n haitoista nousi vuonna 2005, kun teflonin valmistaja DuPont joutui maksamaan valtavia korvauksia Yhdysvaltain ympäristöministeriölle EPA:lle. Yritys oli tiennyt yli 20 vuotta teflonin sisältävän erästä PFC-yhdistettä, mutta asiasta ei hiiskuttu kenellekään.

Lähde

Ei kommentteja: