D-vitamiini saattaa hillitä eturauhassyöpää

Riittävä D-vitamiinin saanti saattaa parantaa eturauhassyöpää sairastavien ennustetta. Tähän viittaa tuore norjalaistutkimus, johon osallistui 160 eturauhassyöpää sairastavaa miestä. Tulokset julkaistiin British Journal of Cancer -lehdessä.

Tulosten perusteella runsaasti tai kohtalaisesti D-vitamiinia saavat kuolivat noin nelivuotisen seurannan aikana selvästi epätodennäköisemmin kuin potilaat, joiden veressä oli vähänlaisesti D-vitamiinia. Vitamiinipitoisuudet oli mitattu ennen tutkimuksen alkamista.

D-vitamiiniin liitetty vaikutus oli suurin potilailla, jotka olivat saaneet hormonihoitoja ennen verinäytteiden ottamista.

Jos tulokset pitävät paikkansa, D-vitamiinin pitoisuutta voi ehkä käyttää ennustamaan eturauhassyövän etenemistä. D-vitamiinin vähyys on aiemmin liitetty myös monien muiden syöpien, mm. paksusuolisyövän riskiin.

Suomalaiset saavat talvisin aivan liian vähän D-vitamiinia, joten D-vitamiinin vähyyteen liittyvä syöpäriski voi olla maassamme merkittävä. Asiasta ei kuitenkaan ole tutkimustietoa.

Lähde

Ei kommentteja: