Ruokavalio saattaa selittää ADHD-oireet

Ruokavalion viilaaminen voisi lievittää ainakin joidenkin tarkkaavaisuushäiriöisten lasten oireita, Lancet-lehdessä julkaistu hollantilaistutkimus vihjaa.

Havainnot viittaavat siihen, että tarkkaavaisuushäiriön oireet voivat osalla seurata ruoka-aineherkkyyksistä. Näin ollen ruokavalion osuus oireilussa kannattaisi myös huomioida ADHD-lasten hoidossa.

Tutkimuksessaan hollantilaiset laittoivat sata 4–8-vuotiasta ADHD-diagnoosin saanutta viideksi viikoksi tiukalle ruokavaliolle, joka koostui käytännössä riisistä, lihasta, kasviksista, päärynöistä ja vedestä, tai verrokkiryhmään, jonka syömisiä ei rajoitettu. Osa ruokavalioryhmässä sai myös perunoita, hedelmiä tai viljoja.

Tutkijat havaitsivat, että viiden viikon jakson päättyessä 64 %:lla ruokavalioryhmäläisistä ADHD-oireet olivat vähentyneet vähintään 40 %. Myös uhmakkuus väheni lapsilla, joilla sitä esiintyi.

Tämän jälkeen lapset, jotka reagoivat ruokarajoituksiin, jatkoivat tutkimusta ja heidän ruokavaliotaan alettiin vähitellen laajentaa. Tällöin oireet palasivat yli 60 % lapsista.

Lisättävät kolme ruoka-ainetta valittiin yksilöllisesti niiden aiheuttaman immuunivasteen perusteella jotta selviäisi voiko oireita aiheuttavat ruoka-aineet päätellä verinäytteistä. Ruokien IgG-vasteet eivät kuitenkaan ennustaneet oireita, tutkijat havaitsivat.

Tulokset kaipaavat lisätutkimusten varmistuksen, mutta ne vahvasti viittaavat siihen, että ainakin joidenkin lasten ADHD-oireet liittyvät ruokavalioon ja voivat lievittyä ammattilaisten kanssa yhteistyössä toteutetun rajoitusdieetin avulla. Vielä on kuitenkin epäselvää mitkä ruoat tai ruokavalion osat ovat oireiden kannalta olennaisia.

Ei kommentteja: