Terveellinen ruokavalio ehkäisee dementiaa

Välimeren alueen perinteinen ruokavalio tiedetään monella tapaa terveelliseksi. Sen noudattaminen on liitetty mm. sydäntauti- ja dementiariskin pienentymiseen. Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa dementiaa koskevat havainnot saavat lisää vahvistusta.

Välimeren ruokavalio sisältää paljon kalaa, vihanneksia, hedelmiä, palkokasveja ja ravintokuituja, kohtuullisesti alkoholia ja vähän maitotuotteita, tyydyttyneitä rasvoja ja lihaa.

Iän myötä monet mielentoiminnot heikentyvät, mutta tämänkaltaista ruokavaliota noudattavien mieli pysyy kunnossa pitempään ja heille kehittyy Alzheimerin tauti harvemmin kuin samanikäisille, jotka syövät epäterveellisemmin. Terveellinen ruokavalio saattaa myös ehkäistä mielentoimintojen heikentymistä, tulokset osoittavat.

Tutkimukseen osallistui 1 400 mielentoiminnoiltaan tervettä seitsemänkymppistä ja 480 samanikäistä, joiden älylliset toiminnot olivat lievästi heikentyneet. Heitä seurattiin keskimäärin neljän vuoden ajan.

Välimeren alueen perinteinen ruokavalio voi parantaa veren kolesteroli- ja sokeritasoja, edistää verisuonten terveyttä tai vähentää tulehdusta. Nämä vaikutukset saattavatkin selittää ruokavalioon liitetyt hyödyt.

Lähde

Ei kommentteja: