Hiilihydraatit tekevät sinusta lihavan ja sairaan


Onko kaikki mitä tiedämme laihdutuksesta väärin?

Muutama vuosi sitten Gary Taubes kysyi kiistellyssä artikkelissaan: "Mitä jos rasva ei teekään sinusta lihavaa?"

Garyltä on ilmestynyt kirja Good Calories, Bad Calories. Kirjassa Taubes tarkastelee tieteellisiä tutkimuksia 50 vuoden ajalta ja selvittää miksi lihomme. Hän syyttää leipää. Eikä vain leipää vaan kaikkia jalostettuja hiilihydraatteja.

Kaiken takana on leipä

Taubesin mukaan rasva ei tee ihmisistä lihavia vaan ruokapyramidin pohja, hiilihydraatit. Eli ruuat kuten leipä, pasta ja perunat. Niiden sisältämä tärkkelys tekee meistä lihavia.

"Viljat ovat jalostettuja hiilihydraatteja", Taubes sanoo. "Niistä otetaan pois kaikki ravintoaineet. Lopulta on jäljellä vain moskaa joka nostaa insuliinitason huippuunsa. Se puolestaan johtaa hiilihydraattien varastoitumiseen vyötärölle. Jostain syystä tämä ilmiö on unohdettu kun mietitään lihavuusepidemian syitä."

Hiilihydraateissa on eroja

Kaikki hiilihydraatit eivät ole samanlaisia. Jo luolamiehet söivät terveellisiä vihanneksia ja hedelmiä. Nykyajan jalostetut hiilarit sen sijaan ovat erittäin sokeripitoisia ja vitamiiniköyhiä.

Uskaliaita teorioita

Huonot hiilarit voivat tappaa. Taubes väittää että hiilihydraatit aiheuttavat sydäntauteja, syöpää, diabetestä ja Alzheimerin tautia.

Taubesin mukaan ei ole todisteita tyydyttyneiden (eläin)rasvojen ja kolesterolin haitoista. Ne eivät aiheuta sydäntauteja. Eikä suola aiheuta korkeaa verenpainetta. Kuitu ei ole välttämätön osa ruokavaliota, varsinkaan jos vähentää hiilarit minimiin.

Lähde

Ei kommentteja: