Fruktoosi saattaa olla haitallisempaa kuin muut sokerit

Fruktoosi saattaa lisätä rasvan kertymistä vartaloon nopeammin kuin muut sokerit kuten glukoosi tai sakkaroosi. Tästä antoi viitteitä tuore Teksasin yliopistossa laadittu tutkimus.

Tutkimuksessa annettiin kuudelle terveelle koehenkilölle juotavaksi fruktoosilla ja glukoosilla makeutettuja juomia, minkä jälkeen koehenkilöiden verensokeria ja rasva-arvoja mitattiin. Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä heinäkuussa.

- Tutkimuksemme osoitti, millä nopeudella ihmiskeho muodostaa rasvahappoja fruktoosista, Teksasin yliopiston Medical Centerin apulaisprofessori Elizabeth Parks toteaa.

Parks kuitenkin haluaa korostaa, että on harhaanjohtavaa väittää, että mikään yksittäinen ruoka-aine johtaa yksistään ylipainoon tai tyypin 2 diabetekseen.

- On paljon ihmisiä, jotka haluavat nähdä fruktoosin ylipaino-ongelman syynä. Itse arvelen, että se saattaa olla yksi osatekijä, mutta ei ainoa ongelma. Amerikkalaiset syövät liian paljon kaloreita liikkumiseensa nähden. Me syömme liikaa rasvaa, proteiineja ja kaikkia sokereita, Parks toteaa.

Myös Suomen Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen painottaa kohtuukäytön tärkeyttä. Ruuskasen mukaan toisinaan Diabetesliiton kurssilaiset kyselevät mahdollisuudesta korvata tavallinen sokeri fruktoosilla.

- Suosituksemme on, että mitä tahansa sokeria käytetään, niin sitä käytetään kohtuudella. Tavallinen sokeri on edullisempaa ja helpompaa. Suositukset ovat samat diabeetikoille kuin kaikille muillekin, Ruuskanen toteaa.

Nopea vaikutus

Fruktoosi-tutkimuksessa Parks rekrytoi kollegoineen kuusi keski-iältään 28-vuotiasta normaalipainoista koehenkilöä, joista neljä oli miehiä ja kaksi naisia. Koehenkilöt joivat kolmea erilaista virvoitusjuomaa kolmella eri kerralla. Yksi juomista oli makeutettu pelkästään glukoosilla, toinen puoliksi glukoosilla ja puoliksi fruktoosilla ja kolmas 25-prosenttisesti glukoosilla ja 75-prosenttisesti fruktoosilla.

Kehon rasvahappojen muodostuminen (lipogenesis) lisääntyi 7,8 prosenttia pelkästä glukoosijuomasta, 15,9 prosenttia juomasta, jossa puolet oli glukoosia ja puolet fruktoosia sekä 16,9 prosenttia pääasiallisesti fruktoosilla makeutetusta juomasta.

Lisäksi kehon tyydyttyneiden triglyseridi -rasvahappojen arvot olivat 11-29 prosenttia korkeammat fruktoosilla makeutettujen juomien nauttimisen jälkeen.

- Tutkimuksen viesti on merkittävä sen vuoksi, että kehon rasvasynteesi tutkittiin heti juomien nauttimisen jälkeen. Hiilihydraatit tulivat kehoon sokereina, maksa hajotti molekyylit ja liitti ne uudelleen yhteen muodostaakseen rasvaa. Kaikki tämä tapahtui neljän tunnin sisällä, Parks toteaa.

Parksin mukaan tutkimus jopa aliarvioi fruktoosin toiminnan, sillä koehenkilöt olivat terveitä ja pystyivät todennäköisesti hajottamaan fruktoosin nopeasti. Ylipainoisilla sokerin hajottaminen on jo saattanut häiriintyä, minkä vuoksi rasvan muodostuminen saattaa olla suurempaa, Parks lisää.

Vastaavanlaisia tuloksia fruktoosin nopeammasta vaikutuksesta rasvantuotantoon kehossa on saatu myös Floridan yliopistossa vuonna 2005 laaditussa tutkimuksessa. Floridassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että fruktoosin nauttimisen jälkeen virtsahapot lisääntyivät kehossa. Äkillinen virtsahappojen lisääntyminen häiritsi insuliinin toimintaa, mikä vaikuttaa siihen, kuinka solut varastoivat sokeria ja muita ravintoaineita energiaksi.

Lähde

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin mielenkiintoinen näkökulma runsaan hedelmiensyönnin terveellisyyteen.
-Paukka

Butterfly kirjoitti...

hei, ihana plogi sinulla. täyttä asiaa. kirjotathan lisää, meinaan pysyä nimittäin asemalla.

t.butterfly, itsekin ravitsemusasioihin hurahtanut maallikko, ehkä tuleva biokemisti/lääkäri/ravitsemusterapeutti

Anonyymi kirjoitti...

Hienosti koottua tutkimustietoa. Kiva lukea suomeksi infoa.
Ois kiva myös kuulla sun omia kokemuksia ja ajatuksia.

ps. mikä on sun nimimerkki karppaus.infossa ?

-Gali

muonamies kirjoitti...

Hedelmiä ei missään nimessä kannata syödä C-vitamiinin takia koska ne sisältävät runsaasti hedelmäsokeria. Kaaleissa on C:tä ihan yhtä paljon.
Olen ollut vähähiilarisella ruokavaliolla nyt pari kuukautta ja tulokset alkavat näkyä.. Keskustelen mielelläni aiheesta os. www.muonamies.suntuubi.com