Transrasvat kielletään Kaliforniassa

Kaliforniasta on tullut ensimmäinen Yhdysvaltain osavaltio joka kieltää ravintoloita käyttämästä transrasvoja, jotka on yhdistetty sepelvaltimotautiin.

Uusi laki astuu voimaan vuonna 2010. Kuvernööri Arnold Schwarzenegger sanoi että laki on vahva askel kohti terveellisempää tulevaisuutta. Esimerkiksi kaupungit New York, Philadelphia ja Seattle ovat aiemmin kieltäneet transrasvat.

Transrasvat ovat kemiallisesti muunneltuja kasvirasvoja. Transrasvoja syntyy keinotekoisesti prosessissa nimeltä hydrogenointi joka muuttaa nestemäisen öljyn kiinteäksi rasvaksi. Arvion mukaan amerikkalaiset syövät transrasvoja yli kaksi kiloa vuodessa.

Transrasvojen ja sepelvaltimotaudin välillä on havaittu vahva yhteys. Transrasvat lisäävät "pahan" kolesterolin määrää elimistössä. Pienikin määrä transrasvaa on haitallista terveydelle ja lisää sydäntaudin riskiä.

Jos elintarvikkeen tuoteselosteessa lukee "osittain kovetettu kasvirasva" se sisältää transrasvaa. Transrasvoja on esimerkiksi margariineissa, leipomotuotteissa ja pikaruuissa.

Aiemmin Tanska on kieltänyt transrasvojen käytön elintarvikkeissa. Suomessa sen sijaan transrasvojen ei koeta olevan ongelma.

Lähde

Ei kommentteja: