Sokeri kihdin riskitekijä

Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia juovat miehet sairastuvat kihtiin muita helpommin. Myös hedelmistä ja mehuista saatavan hedelmäsokerin eli fruktoosin runsas nauttiminen näyttää liittyvän suurentuneeseen kihdin vaaraan.

Tiedot ilmenevät British Medical Journalissa julkaistusta kanadalaistutkimuksesta, jonka aineisto koostui yli 43 000 miehen tiedoista. Kaksitoistavuotisen seurannan aikana kihti todettiin vajaalla 800 miehellä. Kihti on miesten yleisin niveltulehduksen aiheuttaja.

Sokerilimuja 5-6 kertaa viikossa juovat sairastuivat kihtiin kolmanneksen todennäköisemmin kuin miehet, jotka joivat niitä korkeintaan kerran kuussa. Pullon päivässä juovien riski oli puolestaan lähes puolet suurempi ja vähintään kaksi pulloa päivittäin juovien jopa 85 prosenttia suurempi kuin sokerilimuja välttävien riski. Sokerittomat virvoitusjuomat eivät liittyneet kihtiin.

Paljon hedelmäsokeria mehuista ja hedelmistä saavien kihtiriski oli kaksinkertainen verrattuna niitä vähän nauttiviin. Hedelmäsokeri selittänee ainakin osin myös sokerilimuihin liitetyn vaikutuksen, koska sokerilla makeutetuissa virvoitusjuomissa käytetään usein hedelmäsokeria.

Hedelmäsokeri on liitetty kihtiin ensimmäisen kerran yli sata vuotta sitten, mutta sen välttämistä ei silti suositella kihtipotilaille. Sen sijaan potilaita kehotetaan välttämään mm. alkoholia, sisäelimiä, kalaa ja lihaa, jotka hedelmäsokerin tavoin lisäävät kihtioireita aiheuttavaa virtsahappoa. Tulosten valossa niiden välttämisestä ei ehkä olekaan hyötyä, jos potilaan ruokavaliossa on paljon hedelmäsokeria.

Lähde

Ei kommentteja: