Unohda hedelmät ja laihdu!

Liikunta ja tuoreet hedelmät eivät vähennäkään painoa, väittää yhdysvaltalainen ravintotieteilijä. Päinvastoin, terveellisiksi luullut tottumukset ovatkin keholle pahasta.

Amerikkalaisten ylipainon syistä kirjan kirjoittanut Zoe Harcombe rikkoo teoksessaan monta myyttiä. Hän kehottaa luopumaan hikirääkistä ja vihannesten puputtamisesta.

Ennemmin yhdysvaltalaisten kannattaisi palata vanhan ajan ruokavalioon, joka sisältää punaista lihaa, kalaa, kananmunaa, kermaa ja voita. Kaiken pahan alku ja juuri ovat tieteilijän mukaan hiilihydraatit. Näitä elimistön vihollisia ei juurikaan Harcomben ihannedieetistä löydy.

Muun muassa seuraavat ravitsemukselliset uskomukset saavat kirjailijalta huutia.

Kasviksia rasvan kera

Rasva ja vihannekset ovat hyvä yhdistelmä.

Vihannekset ja hedelmät eivät olekaan niin terveellisiä ja ravinnepitoisia kuin luullaan. Harcomben mukaan kasvikset tekevät hyvää vain, jos niitä nauttii voilla kuorrutettuina. Näin elimistö hyötyy vihannesten rasvaliukoisista vitamiineista. Terveellisinä pidettyjen hedelmien sokeri puolestaan varastoituu maksaan rasvana yhtä haitallisesti kuin esimerkiksi makeisten sisältämä sokeri.

Kirjailija tyrmää myös ajatuksen siitä, että kalorien vähentäminen pudottaisi painoa. Aluksi menetelmä toki tepsii, mutta pian aineenvaihdunta sopeutuu uuteen tilanteeseen. Seurauksena se alkaa säästää energiaa ja käyttää vähemmän kaloreita.

Nälkä lisää kiloja

Tärkkelyspitoinen ruoka ei todellakaan ole ruokavalion perusta, kertoo Harcombe. Pasta, leipä ja vilja muuntuvat veressä sokereiksi, mikä ei ole terveydelle eduksi.

Elimistö joutuu erittämään insuliinia, jotta glukoosiarvot putoavat normaaleiksi. Samalla kehoon kertyy rasvaa prosessin seurauksena.

Kirjailija julistaisi myös liikunnan avulla laihduttamisen pannaan:

– Se tekee vain nälkäiseksi, jolloin keho vaatii hiilihydraatteja, mikä lisää painoa, perustelee Harcombe.

Rasva puolestaan ansaitsee paremman sijan laihduttajan lautasella.

– Oikea rasva luonnollisesta ruoasta on hyväksi. Syö vain sitä, mitä luonto kasvattaa, vinkkaa Harcombe.

– Lopeta napostelu. Syö kolme hyvää ateriaa päivässä ja pidä hiilihydraatit kurissa, jos tahdot ylipainosta eroon, hän neuvoo.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

pikkasen ristiriitaa sun blogin sisällön ja ylläolevien mainosten kanssa.