Sporttinen kroppa, hyllyvä vatsa

Liikunnallisia nuoria naisia vaivaa uusi ilmiö: vyötärölle kertyvä vararavinto.

Jumppasaleilla näkee yhä useammin naisia - yleensä nuoria - jotka ovat muuten sporttisia, mutta vyötäröllä on tukeva kerros vararavintoa.

Aika usein tällainen henkilö on jumppaohjaaja, joka urheilee monia tunteja viikossa.

Mistä ihmeestä moinen johtuu? Ravitsemukseen erikoistunut omavalmentaja Satu Rusanen Cross Training Systemsistä uskoo tietävänsä syyn.

- Taustalla on elimistön happamoituminen, joka sekoittaa aineenvaihdunnan. Syntyy kierre, jota on vaikea katkaista itse, hän sanoo.

Happamuusteorian mukaan ihmisellä on tietty happo-emästasapaino eli pH-arvo.

Mitä emäksisempi keho on, sitä paremmin ihminen todennäköisesti voi. Hapan elimistö altistaa ylipainolle ja aineenvaihdunnan ongelmille.

Happamuutta aiheuttavat nykyinen hektinen elämänmeno ja vääränlaiset ruokatottumukset.

- Stressi ja ärtymys happamoittavat elimistöä, samoin maitohapoille vievä kovatehoinen liikunta, Rusanen uskoo.

- Jos vielä syöminen on epäsäännöllistä ja siihen liittyy napostelua tai makeanhimoa, kierre on valmis, Rusanen listaa.

- Kun lepo jää liian vähälle ja vapaa-ajalla biletetään baareissa, keho rasittuu lisää. Myös e-pillerit ja hormonikierukat aiheuttavat happamuutta.

Ruoka on vain yksi tekijä happamuuden säätelyssä, mutta sitäkin tärkeämpi.

- 80 prosenttia ruuasta olisi hyvä koostaa emäksisistä ruoka-aineista, kuten vihanneksista ja tuoreesta ei-kasvatetusta kalasta, Rusanen vinkkaa.

- Usein jumppavetäjät tankkaavat tunnin jälkeen vaaleaa pastaa. Nopeat hiilihydraatit ovat kuitenkin hapanta ruokaa.

Pahimmat sutjakan vyötärön viholliset ovat alkoholi ja sokeri.

- Sokeri pysäyttää rasvanpolton kuin seinään ja antaa hyvän kasvualustan hiivoille. Hiivan turvottama vatsa on hyvin yleinen ongelma, mutta omavalmentajan tai ravintoterapeutin avulla saadaan usein hyvinkin nopeita tuloksia, Rusanen lohduttaa.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sinne suuntaan myös isoa kättä hyvästä blogista, näistä asioista ei voi koskaan puhua liikaa. Hyvää settiä, kyseenalaistukia ja vaihtoehtoja perinteisellä ruokaympyrälle.

-Jontte
http://ristipissarit.wordpress.com/