Sokerisyöppö on väsynyt ja hajamielinen


Ihminen syö sokeria melkein mehiläispesällisen päivässä, väittää Thorbjörg Hafsteinsdottir kirjassaan 10 vuotta nuorempi 10 päivässä. Suomalainen ravitsemusneuvoja Paula Heinonen myöntää, että nykyihminen on varsinainen sokerihiiri. Joillakuilla sokerin syönti on riistäytynyt käsistä täysin.

Yksi kevään myydyimmistä tietokirjoista on tanskalaisen ravintoneuvojan Thorbjörg Hafsteinsdottirin elämäntapaopas 10 vuotta nuoremmaksi 10 viikossa. Kirjoittaja ohjaa siinä veitsettömään nuorennusleikkaukseen muun muassa vähäsokerisen ruokavalion avulla. Hänen mielestään me nykyihmiset mussutamme tuota makeaa herkkua ihan liikaa.

Ihminen saa intohimon makeaan jo äidinmaidossa. Siksi sokeri koukuttaa niin helposti. Suomalaisasiantuntija Paula Heinosen laskelmien mukaan suomalainen syö sokeria melkein kolmen kilon kuukausitahtia. Karamelleina suomalaiset syövät sokeria noin kahdeksan kiloa ja suklaina viisi kiloa vuodessa.

– Yhteensä siitä tulee kolmetoista kiloa, mikä ei ole pieni määrä. Limppareita juomme noin seitsemänkymmentä kiloa vuodessa per pää. Jos näistä alkaa laskea, määrä on iso päiväkohtaisestikin – ottaen huomioon, että osa meistä ei käytä sokereita ollenkaan, ja osa voi käyttää hieman! Ne jotka käyttävät, ovat siis todella suurkäyttäjiä, Heinonen arvioi.

Heinosen ja Hafsteindottirin tuomion saa valkoinen, raffinoitu sokeri. Hafsteinsdottir luettelee huonoksi sokeriksi myös ruskean, fariini-, ruoko- ja tomusokerin sekä siirapin. Hän muistuttaa, että sokeria lisätään paitsi pullaan, karkkeihin ja kekseihin, myös esimerkiksi juotaviin jukurtteihin, vanukkaisiin, perunalastuihin, valkoiseen riisiin, salaattikastikkeisiin, leipään, muroihin ja mehuihin.

Sokerihiiri nukkuu huonosti

Sokeririippuvuus näkyy Thorbjörg Hafsteinsdottirin mukaan muun muassa hajamielisyytenä, vyötärölihavuutena, väsymyksenä, univaikeuksina, kuukautiskipuina ja ilmavaivoina. Paula Heinonen lisää listaan vielä äkilliset vireyden vaihtelut. Ne näkyvät esimerkiksi ylenpalttisina pirteyden puuskina, jotka vaihtuvat hetken päästä valtavaan uupumukseen.

– Niiden lisäksi voi tulla sydämentykytystä ja käsien vapinaa. Silloin on pakko ottaa nopeasti jotain, koska verensokeri on taas laskenut. Vireys on täydellistä vuoristorataa, Heinonen toteaa.

Sokerin käyttö vaikuttaa Heinosen mukaan myös hormoneihin.

– Sokeri saattaa sotkea hormonitoiminnan ihan kokonaan. Sen lisäksi vaikutukset aivotoimintaan ovat aika inhottavat. Aivot eivät pidä siitä, että saamme jatkuvasti liikaa prosessoitua sokeria. Ihmiselimistöä ei ole kerta kaikkiaan rakennettu sitä varten.

Hafsteinsdottir väittää, että sokerin syönti voi näkyä jopa ihon velttoutena ja ryppyisyytenä. Heinosen mukaan sokeri ei yksin rypistä ihoa. Sen sijaan sokeri yhdistettynä muuten epäterveellisen ruokavalioon näkyy myös ulospäin.

– Hyvin harvat ihmiset syövät muuten ihan mielettömän hyvin, mutta ahmivat viisi pussia karkkia illassa. Silloin ruokavaliossa on jo valkojauhotuotteita ja vääriä rasvoja.

Sokerinhimo kertoo Heinosen mielestä ylipäätään siitä, että ruokavalio on puutteellinen. Jos sen sijaan syö päivittäin hyvin ja terveellisesti, illalla ei ole tarvetta ahmia pussikaupalla makeisia tai levykaupalla suklaata.

Ei keinotekoisille makeutusaineille!

Vaikka liiallista sokerinkäyttöä kannattaa välttää, sokeria ei kannata Thorbjörg Hafsteinsdottirin ja Paula Heinosen mielestä korvata keinotekoisilla makeutusaineilla. Hafsteinsdottir kehottaa välttämään esimerkiksi aspartaamia, joka voi aiheuttaa muun muassa väsymystä ja päänsärkyä.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos pitää valita kahdesta pahasta, valitaan se pienempi paha ja silloin se on luonnollinen, tavallinen sokeri. En missään nimessä suosittele keinotekoisten makeutusaineiden käyttöä, Heinonekin toteaa.

Terveelle aikuiselle keinotekoisista makeutusaineista ei ole vähän käytettynä suurta haittaa. Sen sijaan suurkuluttajilla saattaa ilmetä ongelmia.

– He, jotka käyttävät niitä, käyttävät niitä kaikissa tuotteissa. Limut, karkit ja monet muut tuotteet syödään keinomakeutettuina. Tähän mennessä on ajateltu, että se on parempi, koska siinä ei ole turhaa energiaa. Uudet tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että se ei pidä paikkaansa. Makeutusaine vaikuttaa meidän kylläisyyskeskukseemme niin, että se pistää meidät syömään jopa enemmän. Se ei ole kuitenkaan suurin huoli asiassa. Makeutusaineiden käyttö voi aiheuttaa myös aivoperäisiä ongelmia.

Sokeriton ruokavalio piristää jo parissa viikossa


Jos haluaa kokeilla, miten vähäsokerisempi ruokavalio vaikuttaa, tulokset näkyvät Paula Heinosen mukaan jo parissa viikossa.

– Yleensä sokeri ei ole ainoa, joka ruokavaliosta jää pois sokeria vähennettäessä. Silloin siitä jäävät myös valkojauhotuotteet, kuten keksit ja pulla, koska niissä on usein sokeria. Ensin tulevat näännytyspäivät, on paha olo ja ihan selviä vieroitusoireita, mutta jo parissa viikossa huomaa muun muassa piristyneensä. Olo on oikeasti energinen. Lisäksi unen laatu paranee. Sen jälkeen tulevat muut hyvät vaikutukset.

Kokonaan ilman sokeria ei herkkulakkolaisenkaan tarvitse olla. Oikeanlainen sokeri on jopa terveellistä.

– Silloin kun se syödään esimerkiksi hunajassa, hedelmissä tai marjoissa, sokeri on äärettömän hyvä ja terveellinen tuote. Hunaja on myös bakterisidinen eli pöpöjä tappava aine, eli siinä on monia hyviä vaikuttavia aineita.

Heinonen mainostaa myös kuivattuja hedelmiä hyvinä karkin korvikkeina.

– Esimeriksi taatelit ja viikunat ovat aivan ihania. Lisäksi voi herkutella itse tehdyllä suklaalla, johon tulee tummaa luomukaakaojauhetta, kookoshiutaleita, kylmäpuristettua luomukookosöljyä ja vähän hunajaa. Se on sitä paitsi terveellistä, kun siinä ovat mukana tumman kaakaojauheen tuomat edut.

Lähde

1 kommentti:

Maya kirjoitti...

Thorbjörk on islantilainen mutta asuu Tanskassa.