Helli sydäntäsi näillä ruuilla


Nämä kymmenen ruokaa tekevät hyvää sydämellesi.

Hyviä rasvoja ja terveellisiä antioksidantteja sisältävät tuoreet ruoka-aineet voivat vähentää sydänsairauksien ja -kohtausten riskiä. Nämä kymmenen terveysruokaa listasi CNN.

1. Kaurapuuro

Aloita päiväsi puurolla. Kaurapuuro sisältää muun muassa omega-3-rasvahappoja ja kaliumia, ja se auttaa alentamaan kolesterolia ja pitämään valtimot puhtaina. Lisää puuroosi vaikkapa marjoja tai hedelmiä, niin saat vielä terveellisemmän ja herkullisemman aamupalan.

2. Lohi

Lohi sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Srn lisäksi, että lohi on herkullista, se alentaa tehokkaasti verenpainetta. Luonnossa kasvanut lohi on yleensä kasvatettua terveellisempää ja puhtaampaa. Tähtää pariin lohiannokseen viikossa. Jos et pidä lohesta, muutkin rasvaiset kalat on huipputerveellisiä. Kokeile vaikkapa makrilleja, tonnikalaa, silliä tai sardiineja.

3. Avokado

Avokado sisältää terveellisiä rasvoja, jotka tekevät hyvää sydämelle. Jos avokado ei ole sinulle tuttu, kokeile sitä vaikkapa leivän päällä tai salaateissa.

4. Oliiviöljy

Oliiviölu on täynnä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Se auttaa alentamaan kolesteroliaja vähentää sydänsairauksien kehittymisen riskiä. Käytä neitsytoliiviöljyä ruuanlaitossa voin sijaan. Kokeile lisätä sitä myös salaatteihin. Kyseessä on kuitenkin rasva, joten muista kohtuus.

5. Pähkinät

Mantelit ja saksanpähkinät sisältävät nekin hyviä rasvoja: omega-3-rasvahappoja ja monityydyttymättömiä rasvoja. Lisäksi niistä saa terveellistä kuitua. Pähkinöitä voi lisätä vaikkapa kastikkeisiin, salaatteihin, jogurttiin tai syödä sellaisenaan.

6. Marjat

Kaikki marjat ovat hyviä verisuonten terveydelle, mutta mustikat ovat erityisen terveellisiä. Sydänsairausten lisäksi marjat vähentävät myös syöpäriskiä.

7. Palkokasvit

Palkokasvit ovat täynnä omega-3-rasvahappoja, kalsiumia ja kuitua. Palkokasveja on erilaisia, joista jokainen löytänee suosikkinsa. Kokeile esimerkiksi linssikeittoa tai mustapapukastiketta tai paista vihreitä papuja ja valkosipulia lisäkkeeksi.

8. Pinaatti

Huipputerveellinen pinaatti pitää sydämen kunnossa. Se sisältää muun muassa kaliumia ja kuituja. Ehkä klassisin tapa syödä pinaattia on pinaattikeitto. Älä kuitenkaan lorauta mukaan holtittomasti kermaa.

9. Pellavansiemenet

Erittäin kuiturikas pellavansiemen sisältää omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Se tekee hyvää sydämelle ja pitää ruuansulatuksen toiminnassa. Ripottele pieni määrä pellavansiemenrouhetta esimerkiksi puuroon tai jogurttiin.

10. Soija

Soija saattaa alentaa kolesterolia. Se on myös hyvä proteiinin lähde. Kokeile vähäsuolaisia soijatuotteita, kuten soijamaitoa tai luomutofua.

Lähde

Ei kommentteja: