Kuopion yliopiston rehtorin Matti Uusituvan mukaan nykylääketieteessä potilasta hoidetaan valitettavan usein pelkästään lääkkeillä ja ”kylmällä” teknologialla. Ravitsemuksen merkitys unohdetaan usein, siitä huolimatta, että yksilöllinen, potilaslähtöinen ravitsemushoito edistäisi potilaan toipumista ja säästäisi merkittävästi terveydenhuollon kustannuksia.
Vajaaravitsemuksesta kärsiviä sairaalapotilaita koettelevat moninaiset komplikaatiot, infektiot ja hitaasti paranevat leikkaushaavat. Tämän seurauksena kuolleisuus ja hoitopäivät lisääntyvät, Uusitupa toteaa.
Hän puhui aiheesta Turussa Ravitsemushoidon strategiaseminaarissa elokuussa, joka keräsi kuulijoikseen lähes parisataa terveydenhuollon ja ravitsemusalan ammattilaista.
Hoito voi epäonnistua aliravitsemuksen vuoksi
Jos perusasiat eivät ole kunnossa, potilaalle voi käydä huonosti.
Hyvän ravitsemushoidon pohjalle rakennetaan kaikki modernit hoitomenetelmät, kuten sädehoito. Hyvä ravitsemustila edistää myös leikkauksista toipumista. Tästä huolimatta sairauskertomuksissa ei ole useinkaan millään tavalla kommentoitu esimerkiksi potilaan painoa, Uusitupa puuskahtaa, ja ottaa esimerkin omalta uraltaan.
Vastaanotolleni lähetettiin kerran potilas, jonka sairauskertomuksessa luki: ”Potilas painaa 140 kiloa, mutta silmälääkärin mukaan enemmän.” Todellisuudessa vaaka värähti 240 kiloon. Täytyy sanoa, että silmälääkärillä oli silmää.
Jos ei tiedetä henkilön painonkehitystä, mennään aivan sumussa. Syötettävät potilaat ovat kehnoimmassa jamassa, heillä ravintoaineiden saanti jää usein riittämättömäksi, lisäsi samassa seminaarissa puhunut yliopettaja, koulutuspäällikkö Enni Mertanen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Dieetit ovat ajanhukkaa
Huono ravitsemustila heikentää vastustuskykyä, mikä voi olla erityisesti syöpäpotilaille kohtalokasta. Sen sijaan hyvä ravitsemustila parantaa mahdollisuuksia selviytyä rankoista hoidoista.
Uusitupa painottaa, että hyvän ravitsemustilan voi saavuttaa syömällä monipuolisesti ja pitämällä energiansaannin ja –kulutuksen tasapainossa.
Ihmedieetit eivät tuo tulosta pitkällä tähtäimellä ja saattavat olla jopa terveydelle haitallisia.
Merkittäviä kansansairauksiamme ovat sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet, lihavuus ja kakkostyypin diabetes, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveysongelmat ja muistihäiriöt.
Ravitsemuksella on merkitystä myös muistisairauksien ennaltaehkäisyssä. Monipuolinen ruokavalio, valtimotautien riskitekijöiden tehokas hoito ja säännöllinen liikunta hidastavat rappeuttavien aivosairauksien kehittymistä.
Lähde
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti