Potut, leipä ja sokeri pannaan

Antti Heikkilän teesit veivät hänet itsensä valtavirran ulkopuolelle

Lääkäri, ortopedi Antti Heikkilä elää niin kuin saarnaa. Vai mitä muuta voisi sanoa miehestä, joka olkapääleikkausta seuraavana päivänä on jo ruokaostoksilla?

– Ei pidä jäädä sängyn pohjalle makaamaan, pitää lähteä normaaliin elämään mahdollisimman pian ottaen kuitenkin rauhallisesti, hän neuvoo.

62- vuotiaan miehen yleiskunnon täytyy olla hyvä, jos voi sillä tavoin ponkaista ylös nukutusleikkauksen jälkeen.

– En ole koskaan voinut paremmin kuin tällä vähähiilihydraattisella dieeetillä. Minua ei väsytä enkä voi huonosti kuten silloin aikaisemmin, kun yritin syödä suositusten mukaan, hän selittää.

Riita oikeudesta ”oikeaan” tietoon

Antti Heikkilältä on vastikään ilmestynyt uusi kirja Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Kuten usein aikaisemminkin, hänen kirjansa on herättänyt voimakkaita mielipiteitä.

– Olen saanut loistavaa palautetta ihmisiltä, hän kertoo.

Kirjassaan hän antaa ohjeita ravinteikkaan vähähiilihydraattisen dieetin soveltamisesta diebeteksen hoidossa. Aihetta on lisäksi taustoitettu laajasti kansavälisten tutkimusten valossa.
Diabetesliiton palaute ei sitä vastoin ole niin positiivista.

– Joku Diabetesliiton lääkäri tyrmäsi kirjan lukematta sitä. Heitä ärsyttää se, että joku muu puhuu asiasta koska hehän tietävät kaiken. Olen sitä mieltä, että koko terveydenhoito, Diabetesliiton ja Kansanterveyslaitoksen ohjeet ovat täysin väärin. Maassamme on puoli miljoonaa diabeetiikkoa ja lisää tulee koko ajan. Tämä on katastrofi, sanoo Heikkilä terävästi.


Lihotaan kuin Hölmölässä ikään

Sokeritautia hoidettiin vielä muutama vuosi sitten vähähiilihydraattisella ravinnolla ja pitkävaikutteisella insuliinilla.

– Lääketehtaiden kehitettyä lyhytvaikutteista insuliinia ruokasuositus muuttui. Nyt ihmiset saavat syödä mitä haluavat kunhan vain piikittävät itseään tarpeeksi. Se taas lihottaa potilasta ja lääketehtaan kassaa ja muistuttaa tarinaa holmöläisten maasta, hän huomauttaa.

– Olen tullut siihen tulokseen, että runsaasti kasvirasvoja käyttävä runsashiilihydraattinen ravinto on katastrofi. Sokeri, muut hiilihydraatit sekä muokatut kasvirasvat lisäävät insuliiniresistenssiä ja tyypin II diabetes syntyy siitä. Ainoa tie saada saada tasaiset verensokeriarvot on tämän dieetin kautta, Heikkilä kiteyttää.

Hän kehottaakin ihmisiä mittaamaan itse veriarvonsa ja toteamaan, mitä tapahtuu veriarvoille kun hiilihydraattien määrää vähennetään.


Kasvirasvat: hyvä vai paha?

Yksiä pahimmista terveydelle haitallisista aineista ovat Heikkilän mukaan terveellisinä mainostetut kasvirasvat, joiden käytön lisääntymisen myötä esimerkiksi Intiassa väestön diabetesluvut ovat tehneet jyrkän nousuhyppäyksen.

– Intiassa on havaittu todellinen diabetesepidemia sen jälkeen kun halvemmat kasvisrasvat ovat kaupungeissa korvanneet perinteisesti käytetyn kirstuvoin ja kookosrasvan. Kasvirasvoissa olevan Omega-6:n katsotaan aiheuttavan diabetestä.

Yhdysvalloissa puolestaan on havaittu diabeteskäyrien nousun olevan suoraan yhteydessä puhdistetun hiilihydraatin lisääntyneeseen käyttöön.

– Sairaudet ilmenevät usein 15 vuoden viiveellä. Meillä margariini otettiin käyttöön 30 vuotta siten. Liikalihavuusbuumi tuli esille 15 vuotta sitten, Heikkilä kertoo.

Hänen mukaansa terveysohjeistuksissa on vallalla samankaltainen sokea konsensus kuin aikoinaan ennen kuin tupakoinnin vaarallisuus myönnettiin.

– Olen sielultani lääkäri ja kliininen, operatiivinen terveydenhoito maassamme on loistavaa. Terveydenhoidon normit sitä vastoin tulevat ihmisiltä, joilla ei ole käytännön elämän kanssa mitään tekemistä, hän suomii.


Vastarannalta tuulimyllyjä vastaan

Miltä tuntuu olla sellainen terveydenhoitoauktoriteettia vastaan taisteleva vastarannankiiski, joka on aikaansa edellä?

– En taistele ketään vastaan. Olen pragmaatikko. Kirjoitan vain siitä mitä näen, Antti Heikkilä huomauttaa.

– Minua erityisesti sieppaa tämä terveydenhoitojärjestelmän pelotteleva asenne. Teet mitä vain, aina sanotaan ei. Tietoa on, mutta sitä ei jaeta kansalle.

Hyvä esimerkki tästä on hänen mielestään suomalainen tutkimus D3-vitamiinista.

– Jos lapsille annettaisiin päivittäin lusikallinen kalanmaksaöljyä, se estäisi I-luokan diabeteksen syntymistä 80 prosentilla, hän kertoo.

Varsinainen myrkky on hänen mukaansa natrium glutamaatti eli aromivahvenne, E 620. Sen osuus diabeteksen syntyyn niin lapsilla kuin aikuisilllakin on selviö. Glutamaatilla lihotetaan rottia laboratoriokokeita varten. Se pitäisi Heikkilän mukaan absoluuttisesti kieltää.

Lähde

1 kommentti:

Lujo kirjoitti...

siis onpas NIIN hyvä kirjoitus ETTÄ ! Ihan pitää volttia heittää kun naurattaa niin paljon :D