Antibiootit aiheuttavat syöpää?

Toistuvat antibioottikuurit saattavat lisätä uusien syöpien vaaraa, varoittaa tuore suomalaistutkimus.

Esimerkiksi 2–5 kuuria syöneillä oli neljänneksen suurempi riski sairastua syöpään verrattuna enintään yhden kuurin nauttineisiin.

Yli kuusia kuuria ottaneella riski oli jo kolmanneksen suurempi.

Ainakin kuusi antibioottikuuria syöneiden riski sairastua esimerkiksi eturauhassyöpään oli 40 prosenttia suurempi, rintasyöpään 14, keuhkosyöpään 80 ja paksusuolensyöpään 15 prosenttia suurempi kuin enintään yhden kuurin syöneiden.

Muidenkin syöpien todettiin liittyvän antibioottikuureihin.

Tutkijat hyödynsivät yli kolmen miljoonan suomalaisen rekisteritietoja. Antibioottien käyttöä tarkasteltiin vuosilta 1995–1997 ja uusia syöpiä vuosilta 1998–2004. Seurannan aikana todettiin 134 000 uutta syöpää.

Tulokset eivät tarkoita, että antibiootit aiheuttavat syöpää, vaikka yhteys löytyi.

Sen voivat selittää muutkin seikat kuten se, että antibiootteja paljon tarvitsevat ovat elintavoiltaan erilaisia kuin niiltä säästyvät.

Kenenkään ei kannata jättää ottamatta antibiootteja pelkästään näiden tulosten takia, tähdennetään tutkimuksessa, joka on tehty Kansanterveyslaitoksella.

Tuloksista kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Lähde

1 kommentti:

Pix kirjoitti...

Siis missä aikahaarukassa mainitut kuurien lukumäärät olivat, vuodessa vai koko elinaikana?

Minkähän perinnön olen jättänyt lapselleni, kun raskauden aikana jouduin ottamaan 8 (!) antibioottikuuria raskauden heikennettyä vastustuskykyäni niin, että erittäin pahat flunssa iskivät. Jokaisen lääkärin mielestä raskauden takia oli parempi ottaa kuuri kuin jättää se ottamatta. Muuten en pahemmin ole sairastellut, mutta näemmä tuo tila muuttaa hetkellisesti vastustuskysyä. Mutta että kahdeksan...