Hiilihydraatit pois, diabetes paranee

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on mahdollista parantua diabeteksesta, väittää lääkäri Antti Heikkilä. Ravintotieteen toisinajattelijana tutuksi tullut Heikkilä syyttää tuoreessa kirjassaan virallista ravintosuositusta diabeteksen yleistymisestä.

- Noin 30 vuotta voimassa ollut virallinen ruokavaliosuositus suosii hiilihydraatteja ja kasvirasvoja. Samalla kun tätä on noudatettu, diabetekseen sairastuneiden määrä on alkanut nousta, Heikkilä sanoo.

Diabeteksen hoito ruokavaliolla -kirjassaan Heikkilä moittii nykyistä diabeteshoitoa, joka hänen mukaansa keskittyy liikaa lääkitykseen.

- Sekä ykkös- että kakkostyypin diabetesta pitäisi ensisijaisesti hoitaa ruokavaliolla ja vasta sitten lääkkeillä.

Heikkilän mukaan kakkostyypin diabeteksessa on kysymys hiilihydraattiaineenvaihdunnan häiriöstä, ei rasva-aineenvaihdunnan häiriöstä, niin kuin yleisesti sanotaan.

- Jos syö paljon hiilihydraatteja, verensokeri nousee, ja kun ottaa insuliinia, se laskee. Näin verensokeri keikkuu koko ajan, ja veren sokeritasapainoa on mahdotonta saavuttaa, Heikkilä selittää.

Kasviksia ja eläinrasvaa

Diabetesliiton ravintosuosituksessa kakkostyypin diabetesta sairastavia neuvotaan välttämään kovia rasvoja, koska ne aiheuttavat sydäntauteja ja pahentavat insuliinistressiä. Heikkilän mielestä luonnosta peräisin olevat tyydytetyt rasvat ovat kuitenkin turvallisia käyttää.

- Käytäntö on osoittanut, että vähähiilihydraattisen dieetin yhteydessä käytettävät luonnon tyydytetyt rasvat usein laskevat ja normalisoivat eri kolesteroliarvoja, Heikkilä sanoo.

Hänen mielestään diabetesta sairastavien pitäisi luopua sokereista ja hiilihydraateista, ja täyttää kasviksilla se, mikä ennen on täytetty viljalla, perunalla ja leivällä. Kasvisrasvat Heikkilä korvaisi eläinperäisillä rasvoilla.

- Hiilihydraateista elimistössä muodostuva rasva on yhteydessä diabetekseen, ei suoraan ravinnosta saatava rasva.

Heikkilä perustaa oppinsa omista potilaista saamiinsa kokemuksiin. Virallisia tutkimuksia asiasta on tehty vain vähän.

- Minulla on käytännön kokemusta muutamasta sadasta potilaasta. Moni heistä on voinut lopettaa lääkityksen vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla. Insuliinitaso normalisoituu 3-6 kuukaudessa. Kaikilla se ei tietenkään ole mahdollista, jos oma insuliinintuotanto on loppunut, Heikkilä sanoo.

Lähde

Ei kommentteja: