Rasvamaksa seuraava epidemia

Tärkkelyspitoinen ruokavalio vahingoittaa maksaa

Perunasta, valkoisesta leivästä ja valkoisesta riisistä koostuva ruokavalio voi olla syynä vaarallisen maksasairauden lisääntymiseen.

Korkeaglykeemiset ruoat voivat aiheuttaa rasvamaksaa.

Tutkijaryhmä selvitti että hiiret joille syötettiin tärkkelysruokia saivat rasvamaksan. Ne joille annettiin toisia ruokia pysyivät terveinä.

Korkean GI:n ruokia ovat sokeri, viljat, murot, leivät ja riisi.

Matalan GI:n ruokia ovat vihannekset, pähkinät, kananmunat, rasvat ja liha.

Diabeteksesta rasvamaksaan


Oltuaan puoli vuotta ruokavaliolla hiiret painoivat saman verran mutta niillä jotka olivat korkean GI:n dieetillä oli kaksi kertaa normaali määrä rasvaa elimistöissään, veressään ja maksoissaan.

Rasvamaksaa on ennen pidetty alkoholistien sairautena, mutta nyt se alkaa olla yleisempi jopa lapsilla. Syynä tähän on länsimainen ruokavalio, joka sisältää liikaa sokeria, tärkkelystä ja viljoja.

Kakkostyypin diabetesta pidetään nykyhetken epidemiana, mutta tulevaisuudessa se saa rinnalleen rasvamaksan.

Insuliiniresistenssi


Korkeaglykeemisistä ruuista koostuva ruokavalio johtaa lisääntyneeseen rasvaan elimistössä. Tällaisen ruokavalion suurin riski on insuliiniresistenssin kehittyminen. Insuliiniresistenssi on kakkostyypin diabeteksen ensimmäinen merkki.

Kakkostyypin diabetes on jo epidemia, ja tulevaisuudessa myös rasvamaksa on sitä. Ei suinkaan alkoholin vaan vääränlaisen ruuan takia.

Lähde

Ei kommentteja: