Hiilihydraattien laatu yhteydessä syöpäriskiin

Paljon vaaleaa leipää ja esimerkiksi ranskalaisia perunoita syövät saattavat olla suurentuneessa suolisyöpien ja kohdun limakalvon syövän vaarassa.

Tähän viittaa hiljattain julkaistu italialainen meta-analyysitutkimus, jossa syöpäriskin suureneminen havaittiin henkilöillä, jotka söivät paljon ruokia, joiden glykeeminen indeksi on korkea.

Glykeeminen indeksi kertoo kuinka nopeasti ja paljon tietty ruoka-aine nostaa verensokeria ja lisää insuliinin eritystä. Pienen glykeemisen indeksin ruokia ovat muun muassa, riisi, ruisleipä ja kasvikset ja korkean indeksin ruokia esimerkiksi vaalea leipä, ranskalaiset perunat ja valkoinen sokeri.

Analyysissä tarkasteltiin 39 tutkimuksen aineistoja, ja niiden perusteella korkean glykeemisen indeksin ruokavaliot liittyivät viidenneksen suurempaan paksu- ja peräsuolisyövän ja kohdun limakalvon syövän vaaraan. Vertailukohtana olivat ruokavaliot, joiden glykeeminen indeksi oli matala.

Yhteydet olivat samansuuntaisia, ja hieman vahvempiakin, kun analyysissä käytettiin glykeemistä kuormaa. Glykeeminen kuorma on laskennallinen apuväline, jonka avulla voidaan arvioida, kuinka paljon henkilö syö hiilihydraatteja ja kuinka nopeasti nuo hiilihydraatit nostavat verensokeria ja lisäävät insuliinin erittymistä. Se saadaan kertomalla ruoasta imeytyvien hiilihydraattien määrä glykeemisellä indeksillä.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa myös diabetes on liitetty monien syöpien vaaraan. Onkin mahdollista, että tulokset selittyvät sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunnan häiriintymisellä tai joillain siihen liittyvillä seikoilla kuten lihavuudella.

Lähde

Ei kommentteja: