Kolesterolilääkkeestä ei apua

Kolesterolilääke Vytorin - Suomessa sama vaikuttava aine on esimerkiksi Ezetrolissa - ei pärjännyt lumelääkettä paremmin uudessa sydäntutkimuksessa.

Jo vuoden alussa julkaistu tutkimus nosti varjon kolesterolilääkkeiden ylle, kun vaikuttavan aineen etsetimibin todettiin vain lisäävän verisuonten ahtautumista.

Uudessa eilen julkaistussa tutkimuksessa kolesterolilääke ei vähentänyt lumelääkettä enemmän tarvetta ohitusleikkauksille, sydänsairauksista johtuvia sairaalassaoloja tai sydänkuolemia.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vähentääkö raju kolesterolin lasku ohitusleikkausten, sydänkuolemien ja sydänkohtausten määrää ihmisillä joilla on verisuonten ahtaumia. Kolesterolin laskemisella ei kuitenkaan ollut vaikutusta verisuonten ahtaumiin.

Kolesterolilääkettä syöneiden keskuudessa oli jonkin verran enemmän syöpätapauksia kuin lumelääkettä saaneilla.

Kolesterolilääkkeiden vaikutuksia ei todella tunneta, ovatko ne avuksi vai aiheuttavatko jopa haittaa, yksi tutkija totesi.

Kolesterolimyytti-kirjassa kerrotaan kolesterolilääkkeiden aiheuttamista haittavaikutuksista, sekä kyseenalaistetaan muutama myytti. Onko korkea kolesteroli oikeasti huono asia? Onko rasvan syönnillä vaikutusta kolesteroliin?

Lähde

Ei kommentteja: