Päivittäisessä ruoassamme voi olla satoja lisäaineita ja vain pieni osa niistä on tarkoitettu ruuan säilymisen parantamiseksi, lehti kertoo. Erilaiset väri - ja stabilointiaineet vaikuttavat ruoan makuun ja ulkonäköön.
Arvion mukaan länsimainen kuluttaja saa ruuasta lisäaineita noin 6-7 kiloa vuodessa.
- Moni lapsi ei edes tiedä, miltä lisäaineeton ruoka maistuu, Kalevan haastattelema MTK:n ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila sanoo.
Lisäaineista kirjan kirjoittanut Nuutila arvostelee suomalaisten kuluttajien kritiikittömyyttä elintarvikkeiden sisältämien lisäaineiden suhteen. Hän ottaa esimerkiksi lisäaineilla viikkoja säilyvät leipätuotteet ja savulihan, jonka savunmaku on peräisin nestemäisestä aromista. Moni aidolla tai tuoreella maulla mainostettu tuote saa makunsa lisäaineista.
Suomen kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annika Marniemi korostaa lehdessä kuluttajan omaa vastuuta ruokavalinnoissa.
- Peruselintarvikkeita käytettäessä lisäaineiden saanti jää vähäiseksi, mutta pakkauksiin tarvitaan lisää tietoa tuotteiden ravitsemuksellisuudesta, hän sanoo.
Lähde
1 kommentti:
Hei, huomasitko kommenttini happo-emäs bloggaukseen?
Lähetä kommentti