Kylmää kyytiä lautasmallille

Lääkäri Antti Heikkilä rinnastaa hiilihydraatit tupakkaan. Niiden yhteys diabetekseen on hänen mukaansa samanlainen kuin tupakan yhteys keuhkosyöpään. Tupakoinnin vaikutukset näkyvät 15 vuoden polttamisen jälkeen. Nykyisiä ravintosuosituksia on noudatettu 30 vuotta, ja diabetesongelmat ilmaantuivat 15 vuotta sitten, Heikkilä sanoo. Tutkijat vakuuttivat aikoinaan tupakankin olevan terveellistä, hän huomauttaa.

Vähähiilihydraattisen ravinnon puolesta puhuvaa Heikkilää ei haittaa arvostelu tieteellisen näytön puuttumisesta. "Minulle tärkeintä on, mitä dieetti tekee käytännössä", hän sanoo.

Hän suhtautuu tieteelliseen ravitsemustutkimukseen erittäin varautuneesti, koska sen taustalla on raha. "Tutkimuksethan ovat ruoka- ja lääketeollisuuden rahoittamia." Lautasmallia tuetaan, koska se on taloudellisesti kannattavaa, Heikkilä sanoo.

Uudella Diabeteksen hoito ruokavaliolla -kirjallaan Heikkilä haluaa myös vastustaa diabeteksen turhaa lääkehoitoa. Insuliini on myrkkyä, ja siksi lääkkeiden käyttö pitäisi minimoida, hän sanoo. Lääkehoito sallii ruualla mässäilyn, kun ensisijaisena hoitona pitäisi nimenomaan käyttää ruokavaliota.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kylmää kyytiä lautasmallille annettiin keskustelutilaisuudessa Suomen Akatemiassa 9.2.2009. Oletteko ajatellet käsitellä tuota tapahtumaa.