Atkinsin dieetti tehokkain ja terveellinen tapa laihduttaa

Kasvispainotteinen Atkinsin dieetti on tehokas ja terveellinen tapa laihduttaa, todetaan tuoreessa israelilais­­tutkimuksessa. Tutkijoiden mukaan ravitsemus­suosituksissa on syytä jatkossa ottaa entistä enemmän huomioon vähähiilihydraattisen ruokavalion edut.

Negevin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin 322 ylipainoisen henkilön painonpudotusta. Koehenkilöt käyttivät kolmea erilaista ruokavaliota, joista Atkinsin dieetti todettiin tehokkaimmaksi.

Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä eilen.

Tutkimuksessa Atkinsin ruokavaliolla olleet henkilöt laihtuivat keskimäärin 5,5 kiloa kahden vuoden aikana. Välimeren ruokavaliota käyttäneet pudottivat painoaan 4,6 kiloa ja vähärasvaista ruokaa syöneet henkilöt 3,3 kiloa.

Koehenkilöistä valtaosa, yli 80 prosenttia, oli miehiä, joiden keskipaino oli hieman yli 90 kiloa.

Sekä vähärasvaisella että Välimeren dieetillä olleiden miesten energiansaantia rajoitettiin tutkimuksessa 1 800 kilokaloriin päivässä. Naisilla rajoitus oli 1 500 kilokaloria.

Atkinsin ruokavaliota käyttäneiden henkilöiden energiansaantia ei rajoitettu. Koehenkilöitä neuvottiin kuitenkin suosimaan kasviksia sekä kasvislähtöisiä rasvoja ja proteiineja terveydelle haitallisten transrasvojen sijaan.

Atkinsin dieetti tehosi tutkimuksen mukaan parhaiten miehiin, kun taas naiset laihtuivat tehokkaimmin Välimeren ruokavalion ansiosta.

Tutkimuksen tuloksia on kuvattu tähän asti merkittävimmäksi näytöksi väiteltäessä erilaisten ruokavalioiden eduista.

Tutkimus antaa ensi kertaa näyttöä siitä, että Atkinsin dieetistä on hyötyä myös terveydelle. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla olleiden henkilöiden kolesteroliarvot paranivat seuranta-aikana enemmän kuin vähärasvaista ruokaa syöneiden.

Kala-, kasvis- ja oliiviöljypainotteinen Välimeren ruokavalio todettiin hyväksi vaihtoehdoksi puolestaan diabeetikoille.

Tutkijat totesivat myös, että kaikkia kolmea ruokavalioita noudattamalla saatiin samankaltaiset tulokset kuin laihdutuslääkkeillä.

Tutkimustuloksien julkaisu nostatti vilkkaan keskustelun maailmalla torstaina. Tuloksista kertoivat kaikki suuret uutistoimistot ja nettilehdet.

Lähde

Ei kommentteja: